maanantai 25. maaliskuuta 2013

Mikä ihmeen TOY?

 
Lupasin valottaa hieman tarkemmin sitä, millaisissa merkeissä mun kevät kuluu noin ammatillisesta (hui, mikä sana!) näkökulmasta. Aikaisemmin julkaisemassani postauksessa vihjasin, että tällä suunnalla on meneillään melko mielenkiintoinen ajanjakso. Suurimmat inspiraation- ja innostuksenpuuskat johtuvat TOY-mallista - siis siitä, että suoritan artesaani-opintoihini kuuluvan kevään työssäoppimisjakson "yrittäjänä". Lukukauden viimeiset vajaat kolme kuukautta ovat omistettu tilaustöille, oman tuotemaailman kehittämiselle ja yrittäjyyden perusteiden oppimisille. Työssäoppimisjakso tuo mukanaan valtavan määrän vapautta, mutta myös vastuuta, josta tietysti itsenäisenä (ja itsepäisenä) ihmisenä oon valtavan innoissani!


Kevään aikana voin työskennellä kotona, mutta saan myös mahdollisuuksien mukaan hyödyntää koulun tiloja ja laitteita. Ohjaustoiminnan artesaanin (entinen moniala-artesaani) opinnot ovat luonteeltaan sellaiset, että olemme saaneet tutustua useisiin materiaaleihin ja kokeilleet kadehdittavan paljon erilaisia tekniikoita aina kankaanpainosta keramiikkaan, taontaan ja lamppuhelmien valmistukseen saakka. Vaihtelevuuden ja monipuolisuuden kääntöpuolena on luonnollisesti se, että joihinkin tekniikoihin ja materiaaleihin tutustuminen jää vääjäämättä pintapuoliseksi ja todellinen oppiminen on kiinni omasta mielenkiinnosta ja halusta paneutua asioihin syvällisemmin. Yhtenä päävastuksista on myös ajan rajallisuus, eritoten niiden tekniikoiden kohdalla jotka vaativat koulun puitteita. Vuosi 2013 on viimeinen vuosi opinnoissani, mikäli siis valmistun artesaaniksi määräajassa. (Vähiin käy, jaiks!) Tuotemaailman kehittämisen ohella TOY-jakso antaakin tässä vaiheessa loistavan mahdollisuuden syventää taitojaan niissä mielenkiintoisissa jutuissa, joiden harjaannuttaminen olisi muuten jäänyt vähäiseksi tilojen/laitteiden/ajan puutteen vuoksi.

Jakson alkaessa otin heti mahdollisuudesta ilon irti, ja menin testailemaan kykyjäni alipainevahavalussa (tähänkin olimme päässeet aikaisemmin tutustumaan yhden opintoviikon verran, mutta pintaraapaisultahan se tuntui...). Tuloksena syntyivät tämmöiset pronssiamuletit, jotka ovat kuvassa mokkanyörejä vailla valmiita:


Edellisviikolla pronssiamuletteja syntyi lisää; niistä ja itse valuprosessista tulossa postaus lähiaikoina. Tuttuun tapaan olen viettänyt aikaani myös kauniiden kivien ja metallilangan kanssa. Uusimpana juttuna haastoin itseni kankaanpainon suhteen (edelliset kunnon kokemukset tästä taiteenlajista ovat syksyltä 2011 eli yli puolentoista vuoden takaa!) ja tarkoituksenani olisi harjaannuttaa näitä taitoja lisää myös tulevaisuudessa...

Katsotaan, mitä kaikkea kevät tuo tullessaan! :)

7 kommenttia:

 1. Sinä voisit yhdistää voimasi jonkun kuvaajaihmisen ja mallin kanssa (tai toimia itse molempina) - noiden korujen kanssa voisi saada mahtavia kuvia!
  Sinä varmaan nyt mielelläsi ottaisit tilauksia vastaan? Onko sinulla sähköpostiosoite, jonka kautta asiasta voisi tiedustella tarkemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideasta! :) Jotain tuon suuntaista on ollut suunnitelmissa ja mietinnän alla. Toteutunee ehkä tämän kevään aikana :)

   Vastaanotan mielelläni myös tilauksia materiaalien ja ajan puitteissa! Ota yhteyttä minuun sähköpostitse riina.tuovinen@luukku.com ja kerro toiveistasi niin pystyn kartuttamaan mahdollisuuksiani tehdä sinulle haluamasi työ. :)

   Poista
 2. Perin mielenkiintoinen tietoisku! Itse opiskelen tekstiiliartesaaniksi enkä ollut koskaan kuullutkaan tuosta TOY-mahdollisuudesta. Pitänee laittaa kouluun palautetta <3

  Innostavan näköisiä amuletteja, minuu viehättää erityisesti tuo sudenkorento :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä TOY-mahdollisuus on kyllä aivan huippu, ja tietääkseni käytössä muutamissa muissakin oppilaitoksissa. Kattavampaa infoa nähtävästi tulossa näille sivuille kevään aikana: http://www.hope.fi/toy :)

   Niin ja kiitos kovin! :)

   Poista
 3. ihania juttuja! toy-jutulla aattelin mäkin työssäoppimisen suorittaa =)

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia! En voi muutakuin suositella tätä mahdollisuutta! :)

  VastaaPoista